Gruzińska pizza smakiem marca

Gruzińska pizza smakiem marca

Chaczapuri smakiem marca w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis na to  gruzińskie danie narodowe zaproponowali Beka i Mamuka, wolontariusze z Gruzji przebywający w Rudzie Śląskiej.  Z kolei do końca kwietnia  można przesyłać przepisy na wielkanocne potrawy.

– Chaczapuri to jedno z najsłynniejszych dań kuchni gruzińskiej. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a danie bardzo smaczne. Znane jest jako ,,gruzińska pizza” – mówi Beka. – Jako farszu używamy tradycyjnego solankowego sera parzonego Sulguni oraz białego sera, ale można też dodać mieszankę innych serów, np. sera żółtego,  fety i  mozzarelli lub ricotty albo bryndzy – dodaje Mamuka.

Beka i Mamuka  pochodzą z Gruzji. Od czerwca mieszkają w Rudzie Śląskiej, są wolontariuszami w Rudzkim Stowarzyszeniu Inicjatyw Niebanalnych In-nI, w ramach programu Europejskiego Korpusu Solidarności.

Do końca kwietnia można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na wielkanocne potrawy. – Z pewnością każdy przygotowuje coś wyjątkowego na świąteczny stół. Zachęcam do podzielenia się   przepisem na swoje specjały w postaci wielkanocnych słodkości lub wytrawnych dań – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. – Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska.

Chaczapuri

Składniki:

1    kg mąki,
0,5 litra ciepłego mleka,
20 g świeżych drożdży lub 2 saszetki suchych,
1 łyżka cukru,
0,5 łyżeczki soli,
0,25 szklanki oleju,
750 g serów, po 250 g sera żółtego, fety i ricotty lub mozarelli

Przygotowanie:

Drożdże wraz z solą i cukrem rozprowadzamy w ciepłym mleku, odstawiamy na ok. 5-10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży, wyrabiamy. Dodajemy olej i ponownie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-90 minut do wyrośnięcia. W tym czasie żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, pozostałe sery kruszymy lub rozdrabniamy widelcem. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części i każdą  rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-2 cm. Na każdy placek nakładamy serowy farsz, zawijamy w sakiewkę i zlepiamy brzegi tak, aby zamknąć ser w środku. Zlepione kule rozwałkowujemy na placki i przekładamy na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temp. 220 stopni około 40-50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu można wierzch posmarować masłem.Chaczapuri można kroić jak pizzę.

Źródło: Urząd Miejski w Rudzie Śląskiej

Previous Vinyl na Stacji Biblioteka
Next Zmarł Władysław Luciński

Może to Ci się spodoba

Miasta rozlewają się na przedmieścia. To powoduje coraz większe korki

Ponad połowa mieszkańców miast uważa, że samochód to najwygodniejszy środek transportu. Jednocześnie większość z nich korki i brak miejsc parkingowych uważa za największą zmorę komunikacyjną w mieście. Mimo że transport publiczny staje się

Spotkanie robocze dotyczące przygotowań Sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO

Dzisiaj (27.03.br.) w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Krakowie odbyło się spotkanie robocze przedstawicieli służb  zaangażowanych w przygotowanie Sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO. 41 Sesja Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO  odbędzie się

Ósmoklasiści wybierają szkołę

Ponad 1660 uczniów z Rudy Śląskiej stoi przed decyzją o wyborze dalszego kierunku kształcenia. To absolwenci klas ósmych. Dla wszystkich przygotowano miejsca w rudzkich szkołach ponadpodstawowych oferujących bogaty wachlarz kierunków kształcenia. Rekrutacja rozpocznie

Dni Bezpiecznego Internetu

W ramach obchodów Dni Bezpiecznego Internetu (Tygodnia Bezpiecznego Internetu) w 2017 roku obchodzonego pod hasłem „Razem zmieniamy Internet na lepsze”, policjanci Wydziału Prewencji KWP w Krakowie wspólnie z dyrekcją oraz

Krakowscy policjanci dbają o bezpieczeństwo pieszych

28 lutego i 1 marca br. policjanci Komisariatu Policji I w Krakowie  wspólnie z funkcjonariuszami krakowskiej Straży Miejskiej prowadzili akcję pod kryptonimem „Rogatka”. Była ona prowadzona w rejonie Starego Miasta,

Warsztaty w IPN

W dniu 15 maja 2017 r. , w siedzibie IPN Biuro Edukacji Narodowej Centrum Edukacyjne Przystanek Historia w Krakowie przy ul. Dunajewskiego 8 odbyły się warsztaty  do konkursu „Policjanci w służbie

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź