Gruzińska pizza smakiem marca
Chaczapuri smakiem marca w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis na to gruzińskie danie narodowe zaproponowali Beka i Mamuka, wolontariusze z Gruzji przebywający w Rudzie Śląskiej. Z kolei do końca kwietnia można przesyłać przepisy na wielkanocne potrawy.
– Chaczapuri to jedno z najsłynniejszych dań kuchni gruzińskiej. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a danie bardzo smaczne. Znane jest jako ,,gruzińska pizza” – mówi Beka. – Jako farszu używamy tradycyjnego solankowego sera parzonego Sulguni oraz białego sera, ale można też dodać mieszankę innych serów, np. sera żółtego, fety i mozzarelli lub ricotty albo bryndzy – dodaje Mamuka.
Beka i Mamuka pochodzą z Gruzji. Od czerwca mieszkają w Rudzie Śląskiej, są wolontariuszami w Rudzkim Stowarzyszeniu Inicjatyw Niebanalnych In-nI, w ramach programu Europejskiego Korpusu Solidarności.
Do końca kwietnia można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na wielkanocne potrawy. – Z pewnością każdy przygotowuje coś wyjątkowego na świąteczny stół. Zachęcam do podzielenia się przepisem na swoje specjały w postaci wielkanocnych słodkości lub wytrawnych dań – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.
Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. – Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska.
Chaczapuri
Składniki:
1 kg mąki,
0,5 litra ciepłego mleka,
20 g świeżych drożdży lub 2 saszetki suchych,
1 łyżka cukru,
0,5 łyżeczki soli,
0,25 szklanki oleju,
750 g serów, po 250 g sera żółtego, fety i ricotty lub mozarelli
Przygotowanie:
Drożdże wraz z solą i cukrem rozprowadzamy w ciepłym mleku, odstawiamy na ok. 5-10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży, wyrabiamy. Dodajemy olej i ponownie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-90 minut do wyrośnięcia. W tym czasie żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, pozostałe sery kruszymy lub rozdrabniamy widelcem. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-2 cm. Na każdy placek nakładamy serowy farsz, zawijamy w sakiewkę i zlepiamy brzegi tak, aby zamknąć ser w środku. Zlepione kule rozwałkowujemy na placki i przekładamy na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temp. 220 stopni około 40-50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu można wierzch posmarować masłem.Chaczapuri można kroić jak pizzę.
Źródło: Urząd Miejski w Rudzie Śląskiej
Może to Ci się spodoba
Miasta rozlewają się na przedmieścia. To powoduje coraz większe korki
Ponad połowa mieszkańców miast uważa, że samochód to najwygodniejszy środek transportu. Jednocześnie większość z nich korki i brak miejsc parkingowych uważa za największą zmorę komunikacyjną w mieście. Mimo że transport publiczny staje się
Spotkanie robocze dotyczące przygotowań Sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO
Dzisiaj (27.03.br.) w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Krakowie odbyło się spotkanie robocze przedstawicieli służb zaangażowanych w przygotowanie Sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO. 41 Sesja Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO odbędzie się
Ósmoklasiści wybierają szkołę
Ponad 1660 uczniów z Rudy Śląskiej stoi przed decyzją o wyborze dalszego kierunku kształcenia. To absolwenci klas ósmych. Dla wszystkich przygotowano miejsca w rudzkich szkołach ponadpodstawowych oferujących bogaty wachlarz kierunków kształcenia. Rekrutacja rozpocznie
Dni Bezpiecznego Internetu
W ramach obchodów Dni Bezpiecznego Internetu (Tygodnia Bezpiecznego Internetu) w 2017 roku obchodzonego pod hasłem „Razem zmieniamy Internet na lepsze”, policjanci Wydziału Prewencji KWP w Krakowie wspólnie z dyrekcją oraz
Krakowscy policjanci dbają o bezpieczeństwo pieszych
28 lutego i 1 marca br. policjanci Komisariatu Policji I w Krakowie wspólnie z funkcjonariuszami krakowskiej Straży Miejskiej prowadzili akcję pod kryptonimem „Rogatka”. Była ona prowadzona w rejonie Starego Miasta,
Warsztaty w IPN
W dniu 15 maja 2017 r. , w siedzibie IPN Biuro Edukacji Narodowej Centrum Edukacyjne Przystanek Historia w Krakowie przy ul. Dunajewskiego 8 odbyły się warsztaty do konkursu „Policjanci w służbie
0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to comment this post!