Gruzińska pizza smakiem marca

Gruzińska pizza smakiem marca

Chaczapuri smakiem marca w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis na to  gruzińskie danie narodowe zaproponowali Beka i Mamuka, wolontariusze z Gruzji przebywający w Rudzie Śląskiej.  Z kolei do końca kwietnia  można przesyłać przepisy na wielkanocne potrawy.

– Chaczapuri to jedno z najsłynniejszych dań kuchni gruzińskiej. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a danie bardzo smaczne. Znane jest jako ,,gruzińska pizza” – mówi Beka. – Jako farszu używamy tradycyjnego solankowego sera parzonego Sulguni oraz białego sera, ale można też dodać mieszankę innych serów, np. sera żółtego,  fety i  mozzarelli lub ricotty albo bryndzy – dodaje Mamuka.

Beka i Mamuka  pochodzą z Gruzji. Od czerwca mieszkają w Rudzie Śląskiej, są wolontariuszami w Rudzkim Stowarzyszeniu Inicjatyw Niebanalnych In-nI, w ramach programu Europejskiego Korpusu Solidarności.

Do końca kwietnia można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na wielkanocne potrawy. – Z pewnością każdy przygotowuje coś wyjątkowego na świąteczny stół. Zachęcam do podzielenia się   przepisem na swoje specjały w postaci wielkanocnych słodkości lub wytrawnych dań – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. – Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska.

Chaczapuri

Składniki:

1    kg mąki,
0,5 litra ciepłego mleka,
20 g świeżych drożdży lub 2 saszetki suchych,
1 łyżka cukru,
0,5 łyżeczki soli,
0,25 szklanki oleju,
750 g serów, po 250 g sera żółtego, fety i ricotty lub mozarelli

Przygotowanie:

Drożdże wraz z solą i cukrem rozprowadzamy w ciepłym mleku, odstawiamy na ok. 5-10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży, wyrabiamy. Dodajemy olej i ponownie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-90 minut do wyrośnięcia. W tym czasie żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, pozostałe sery kruszymy lub rozdrabniamy widelcem. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części i każdą  rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-2 cm. Na każdy placek nakładamy serowy farsz, zawijamy w sakiewkę i zlepiamy brzegi tak, aby zamknąć ser w środku. Zlepione kule rozwałkowujemy na placki i przekładamy na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temp. 220 stopni około 40-50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu można wierzch posmarować masłem.Chaczapuri można kroić jak pizzę.

Źródło: Urząd Miejski w Rudzie Śląskiej

Previous Vinyl na Stacji Biblioteka
Next Zmarł Władysław Luciński

Może to Ci się spodoba

Policjanci szkolą żołnierzy 16 Batalionu Powietrznodesantowego w Krakowie

W okresie od kwietnia do października 2017 roku na wniosek Dowódcy 16 Batalionu Powietrznodesantowego za zgodą Komendanta Wojewódzkiego Policji w Krakowie wyznaczeni instruktorzy Oddziału Prewencji Policji w Krakowie realizują blok

Kradł w firmie, w której był szefem

Policjanci z VI Komisariatu Policji w Krakowie zatrzymali 44-letniego mężczyznę, który z firmy, w której był kierownikiem ukradł 5 telefonów komórkowych. Mężczyzna został namierzony i zatrzymany przez policjantów z „szóstki”.

Porady Wydziału Prewencji KWP w Krakowie dotyczące bezpiecznego wypoczynku podczas wakacji, porady dla rodziców

Rodzicu zadbaj o swoje dziecko podczas letnich wakacji – porady Wydziału Prewencji KWP w Krakowie. Bezpieczeństwo i zdrowie dziecka to podstawowe zadania, przed którymi stoimy jako rodzice. To właśnie my

Służba i pasja – spotkanie pań w MSWiA w dniu ich święta

Z okazji Dnia Kobiet Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Mariusz Błaszczak zaprosił wyróżniające się funkcjonariuszki służb mundurowych. Jedną z nich była przedstawicielka małopolskiej Policji starszy sierżant Patrycja Pszczelińska. 8 marca

Święto Policji w KPP w Krakowie

Dzisiaj w Komendzie Powiatowej Policji w Krakowie, odbyła się uroczystość upamiętniająca 98 rocznicę powstania polskiej Policji. W obchodach udział wzięli: insp. Krzysztof Król, Komendant Powiatowy Policji w Krakowie, mł. insp.

Szkolenie w zakresie komunikacji z osobami niesłyszącymi

W Komendzie Wojewódzkiej Policji w Krakowie odbyło się szkolenie (02.03.2017r.) z zakresu komunikowania się z osobami niesłyszącymi, poprowadzone przez p. Monikę Folwarczną oraz p. Adama Janulka, przedstawicieli Fundacji PL –

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź